Haber

Ebrar Bölgesi’nin enkazından 22 kişiyi kurtardılar; kamerada kurtarma anları

KAHRAMANMARAŞ’ta meydana gelen 7.7 büyüklüğündeki depremde yıkılan 320 dairelik Ebrar Sitesi’nin enkazında çalışan NAK Arama Kurtarma ekipleri, 6 günde 22 kişiye sağ olarak ulaştı. Enkaz altındaki eserler gruplar halinde görüntülendi. NAK Arama Kurtarma Lideri Fatih Işık, Ebrar Sitesi enkazında yapılan çalışmaları anlattı.

Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde meydana gelen ve 11 ili vuran 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin ardından bölgeye çok sayıda ekip giderek enkazda arama kurtarma çalışması başlattı. Bursa’dan 59 kişilik NAK Arama Kurtarma ekibi bölgeye gitti. Kahramanmaraş’ta yıkılan Ebrar Sitesi’nin 8 blok ve 320 dairenin enkazına NAK ekipleri sevk edildi.

Enkazda Polis Özel Harekat (PÖH), Jandarma Arama Kurtarma (JAK) ve Rumen UVSAR timi ile birlikte çalışan NAK ekipleri, 6 günde 22 kişiye sağ olarak ulaştı. Enkaz altındaki çalışmalar da ekipler tarafından görüntülendi. Enkazda görüntülerine ulaşılan şahısların önce su istedikleri ya da yakınlarından istedikleri görüldü. ‘CAN ALANLARI HAYAT KURTARIR’NAK Arama Kurtarma Lideri Fatih Işık, Ebrar Bölgesi enkazında yapılan çalışmaları anlattı. 22 kişiye sağ olarak ulaştıklarını belirten Fatih Işık, “En küçüğü 1,5 yaşında bir bebek, en büyüğü 77 yaşında bir erkek kardeş. Biz sadece arama kurtarma operasyonlarına müdahale etmiyoruz. Eğitim verin.Eğitimlerde hep söylediğimiz bir şey var: ‘Hayat boşlukları.’Hayat kurtarır’ deriz. “Böyle durumlarda binanın eskizine göre hareket etmek mümkün değil. Çünkü bina yıkılırken çok büyük lokasyon değişiklikleri olabiliyor. İnsanlar bulundukları kattan bir kat düşebilirler. Bir odadan diğerine geçebilirler. Bu sebeple kroki üzerinden gitmek mümkün değildir. En çok kullandığımız yöntemlerden biri de sesli aramadır. Enkazdan rastgele bir ses alabilirsek o sesin üzerine bölgeye gitmeye çalışıyoruz. rma Arama Kurtarma ekipleri kapsamlı termal ekipmanlara sahipti. Bunlar terör operasyonlarında kullanılan ekipmanlardır. Enkazın altında vücut ısısını tespit eden ekipman bulundu. Verdikleri noktalar üzerinde de çalıştık ama bizim için en temel referans sağlam. Bir ses alabilirsek o bölgeden hiç ayrılmıyor ve bir an önce ulaşmaya çalışıyoruz. Enkazdan çıkarılan kişiler de oburların sesini duyduklarını söylüyor. Telaffuzu üzerine operasyonumuzun yönünü değiştirip yeniden aramaya başlıyoruz.” ‘Hayalinde basketbolcu olmak vardı’ Enkazdan çıkardıkları bir çocuğun birkaç gün sonra hayatını kaybettiğini belirten Işık, “Bir kaza oldu. bizi üzen olay 14 yaşında Ahmet adında bir genç kardeşimizi serbest bıraktık. Eli yatağının altına sıkıştırılmıştı. Basketbolcu olma hayali vardı. Çıkardıktan birkaç gün sonra öldüğünü öğrendik. Bu da yaygın bir durumdur. Ne yazık ki enkaz altından çıkarılan insanlar hayatlarını kaybedebiliyor. Durumundan dolayı çok üzgünüz” dedi. organize bir yapıya sahip kolektif bir form. Bu noktada kişiler arama kurtarma derneklerine üye olabiliyor. Yoksa ‘Ben bir makine aldım, bu makineyi çok iyi kullanıyorum. ‘İnsanları kurtarabilirim’ gibi şeyler yapma seçeneğiniz yok. Arama kurtarma yapmak isteyen bireyler, bu işin akreditasyonunu almış bir formda, organize bir şekilde devam eden ekiplerin üyesi olabilirler. Ayrıca her türlü eğitimi alıp hayat kurtarma yoluna baş koyabilirler” dedi.

Öte yandan, depremden sonra birçok kişi arama kurtarma gönüllüsü olmak için dernekle iletişime geçti. NAK Arama Kurtarma Derneği binasında gerçekleştirilen toplantıya, istekli olmak isteyen 300’e yakın kişi katıldı.

haber-torul.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu